top of page

Hevige stortregens in het Noorden van Haïti

Naast het slechte nieuws dat we dagelijks volgen uit Oekraïne, hebben we ook minder goed nieuws over één van onze partners uit Haïti.

In de loop van zaterdag trok vooral in het Noorden van Haïti een ‘waterbom’ over het land. Alle stroombekkens veranderden in een zeer kort tijdsbestek in meedogenloze kolkende rivieren.

De boerderij van onze partner ETAGE – AGRIBEL ligt in normale omstandigheden op veilige hoogte aan de oevers van de rivier ‘Trois rivière’ aan de havenstad Port De Paix.

Zaterdag werd de ganse regio overspoeld. Voor de boerderij was het een catastrofe. De oogst, de kippenkwekerij, imkerij en een deel van de infrastructuur werd volledig verwoest. Zoals onze partners in Haïti het zelf verwoorde, werd ook hun moed, ideeën en hoop mee gespoeld.

Op dit ogenblik bekijken we hoe we onze partner hierbij kunnen ondersteunen. Het gaat immers om een zware klap bij jarenlange inzet en inspanningen. Het is belangrijk dat ze de moed niet verliezen.

Ook bij onze partner in het zuiden waren er felle regens, maar daar werd er gelukkig geen schade vastgesteld.

Deze brief, van één van onze partners, geeft de situatie weer.

Etage voor stortregens

Etage voor stortregens

Sfeerbeeld van het bewerken van de landbouwgrond in het opleidingscentrum

Etage voor stortregens

Etage voor stortregens

Sfeerbeeld van de bijenkasten voor de stortregens

Etage na de stortregens

Etage na de stortregens

Deze foto geeft een beeld van de schade aan de oogst in het opleidingscentrum.

Etage na stortregens

Etage na stortregens

De vernieling van de bijenkasten is duidelijk zichtbaar.

Aardbeving in Haïti

Waarschijnlijk heb je ook de berichten gevolgd in verband met de aardbeving in Haïti. Op dit ogenblik staat de berichtgeving uit Afghanistan (terecht) op de voorgrond. Toch heeft het natuurgeweld andermaal sterk toegeslagen in Haïti. In het zuiden van het land was de aardbeving bijzonder hevig met vele slachtoffers en gewonden. Hulpverleners doen hun best, maar de infrastructuur en het materiaal dat voorgaande is, is beperkt. Alsof dit nog niet genoeg was, kreeg hetzelfde getroffen gebied twee dagen na de aardbeving een cycloon over zich heen met hevige regen en wind.

 

Het is belangrijk dat deze gebeurtenis de nodige aandacht krijgt, zodat internationale hulp en steun wordt opgestart en aangehouden. 

 

Mensen die graag via een gift doen voor de hulpverlening, kunnen we het advies geven om dit te doen via FOKAL. Dat is een Haïtiaanse organisatie die lokale vrouwen-, boeren-, en sociale organisatie ondersteund. Tijdens de aardbeving van 2010 en de doortocht van de orkaan Matthew in 2016 toonden ze aan dat ze noodhulp op een doeltreffende en transparante wijze beheerden.

 

Gelukkig kunnen we ook melden dat onze partners Komité Lakay en ETAGE/AGRIBEL weinig tot geen schade hebben opgelopen.

Aardbeving Haïti

Instabiliteit in Haïti

Zoals jullie waarschijnlijk hebben vernomen, werd op 7 Juli de president van Haïti, Jovenel Moïse, vermoord in zijn woning. Deze gebeurtenis brengt andermaal een zware slag toe aan Haïti. Dat dit kan gebeuren brengt de Haïtianen tot wanhoop. Het geloof dat het ooit nog goed komt is momenteel ver zoek. De partners die we ondersteunen, delen deze wanhoop. Daarom is het belangrijk dat ook wij hen blijven steunen in deze situatie. 

 

Hierbij delen we graag een aantal links met meer info en achtergrond info over de gebeurtenissen:

Ook de directeur van Etage, één van onze partners, deelde zijn gevoelens in een brief. Het is duidelijk dat er nood is aan een democratisch veranderingsproces, om meer welstand te creëren voor de hele bevolking. 

Julien Deroy.jpg

Politieke en sociale onrust in Haïti

08/02/2021

 

Haïti gaat op dit ogenblik (alweer) door een diepe crisis. Sociaal onrecht, onveiligheid, schrijnende armoede maken het leven op Haïti ondraaglijk. Bij politici, politie, justitie is corruptie en eigenbelang troef. De kleine fractie schat-rijken en criminele bendes kunnen zonder enige weerstand doen we ze willen. Bijgevolg leven de Haîtianen in angst, stress en armoede. En… de internationale gemeenschap kijkt weg;

Julien Deroy schreef een artikel over hoe hij, samen met zijn landgenoten, de huidige situatie in Haïti aanvoelt. Hij schreef dit nadat een naast familie lid in de straten werd doodgeschoten. Geen roofmoord maar een barbaarse daad omwille van iemand zijn engagement voor zijn land.

Julien is landbouwingenieur, hij stichtte en leidt samen met een aantal studiegenoten de landbouwcoöperatief ‘AGRIBEL’. Gekoppeld aan de coöperatief runnen zij ook een opleidingscentrum ‘landbouwtechnieken’ voor volwassen. Met dit sociaal ondernemerschap toont Julien dat het een belangrijke troef is voor zijn land. Voordien was Julien werkzaam in de NGO sector. Daarnaast doctoreert Julien in Haïti in samenwerking met de universiteit van Arlon. Julien heeft een hart voor zijn land en wil vooruit. Momenteel leeft hij in stress en is de toekomst voor hem en voor zijn land bijzonder vaag. Lees daarom zeker deze pakkende tekst als een oproep tot internationale solidariteit en aandacht tot hoop om Haïti op het juiste spoor te krijgen.

bottom of page